(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Καταργούνται οι συγκεντρωτικές τιμολογίων τριμήνου πριν εφαρμοστούν

Προς κατάργηση εντός του Ιουνίου οδεύει σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών ανά τρίμηνο η οποία παρ ότι ισχύει από τις αρχές του έτους δεν έχει εφαρμοστεί μετά από συνεχείς αναβολές. Η τελευταία αναβολή δόθηκε με απόφαση του κυρίου Χάρη Θεοχάρη λίγο πριν εκλογές και με βάση την απόφαση οι υπόχρεοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις και του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2014 έως τα τέλη Ιουλίου.

Ωστόσο οι αντιδράσεις που υπάρχουν τόσο από τους φοροτεχνικούς όσο και από την τρόικα για την αξία του μέτρου οδηγεί την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αναστολής του. Ειδικότερα αμφισβητείται απόλυτα η θεωρεία Θοεχάρη ότι θα συλληφθούν τα εικονικά τιμολόγια καθώς οι ειδικοί στα φορολογικά επισημαίνουν ότι τα εικονικά τιμολόγια συλλαμβάνονται μόνο με διαδικασίες αιφνιδιαστικών και επιτόπιων ελέγχων και όχι από ηλεκτρονική βάση δεδομένων όταν θεωρητικά ταυτίζεται η αγορά με την πώληση και δεν υπάρχει άλλο στοιχείο.
Παράλληλα οι συγκεντρωτικές προσθέτουν δυσβάστακτο κόστος όχι μόνο στις μικρές αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις δεδομένου ότι οι «εγκέφαλοι» του Υπουργείου Οικονομικών είχαν τη φαεινή ιδέα να κάνουν εφαρμογή του μέτρου υποβολής ανά φορολογική ταμειακή μηχανή. Επιπλέον οι συγκεντρωτικές θεσμοθετήθηκαν από το … παράθυρο στ τέλος του χρόνου με εμβόλιμη διάταξη στο νόμο για τον ΕΝΦΙΑ παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2013 στις συζητήσεις με την τρόικα η τελευταία είχε χαρακτηρίσει το μέτρο άχρηστο και κοστοβόρο και είχε ζητήσει να μην εφαρμοστεί.
Πηγή: fpess.grΣχετικά άρθρα