(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για όλους

 

Νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για όλους τους υπόχρεους θα εκδοθούν από το υπουργείο Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.Η κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει περισσότερο χρόνο στους υπόχρεους για να εξοφλήσουν τον φόρο που τους αναλογεί και στο πλαίσιο αυτό θα απαιτηθεί η έκδοση νέων εκκαθαριστικών που θα περιλαμβάνουν τον νέο αριθμό δόσεων.

Οταν ξεκινήσει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, η κυβέρνηση θα καταθέσει τις όποιες αλλαγές αποφασιστούν για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, καθώς και τη ρύθμιση για την αλλαγή του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής του φόρου. Ετσι, τα ποσά που αναγράφονται στα υφιστάμενα εκκαθαριστικά θα αλλάξουν και εκτιμάται ότι τα νέα σημειώματα θα είναι έτοιμα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να καταβάλουν την πρώτη δόση οι υπόχρεοι έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Πάντως, πέραν των ρυθμίσεων που θα γίνουν για φέτος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε ελάφρυνση του φόρου για τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα αυτό θα αποτελέσει σημείο διαπραγμάτευσης με την τρόικα και αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο εάν θα υπάρξουν από το 2015 νέες αλλαγές στον φόρο που θα οδηγούν σε μείωση της υποχρέωσης για την πλειονότητα των φορολογούμενων.

Ωστόσο, μια πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη, είναι να αλλάξει ο φορέας διαχείρισης του φόρου. Η πρόταση του κ. Μηταράκη προβλέπει την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από δήμους και περιφέρειες αντί από το υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού ΑΝΤ1, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι η αλλαγή αυτή πρέπει να γίνει «προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο σημαντικό κοινωνικό έργο που έχει αναλάβει».

Το σενάριο αυτό έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, καθώς μεταξύ άλλων διευκολύνει την κυβέρνηση και σε πολιτικούς όρους, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Ο κ. Μηταράκης, δε, δεν εξήγησε πώς θα γίνει η μεταφορά της είσπραξης του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Σχετικά άρθρα