(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Εισόδημα 6.000 ευρώ, η βάση για το κοινωνικό μέρισμα

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την παροχή του κοινωνικού μερίσματος καθορίστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ.

Οπως προκύπτει από τη σύσκεψη, το ποσό του βοηθήματος θα ανέρχεται στα 500 ευρώ για ένα άτομο και προσαυξάνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κάποιος το «μέρισμα» είναι να πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη Απριλίου θα κατατεθούν οι σχετικές διατάξεις στη Βουλή προς ψήφιση προκειμένου να χορηγηθεί στις 9 Μαΐου στους δικαιούχους, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όσα αποφασίσθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη:
1. Το βοήθημα είναι εφάπαξ και καταβάλλεται σε επίπεδο νοικοκυριού.
2. Το εισόδημα ορίζεται ως το άθροισμα των συνολικών εισοδημάτων όλων των μελών του νοικοκυριού (που χρησιμοποιείται στη Δήλωση Α21) και συμπεριλαμβάνει τόσο πραγματικά όσο και τεκμαρτά εισοδήματα.
3. Το βοήθημα θα λάβουν οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι τον Μάρτιο του 2014 στον ΟΑΕΔ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν κανένα εισόδημα από εργασία (μισθό ή ημερομίσθιο).
4. Το εισοδηματικό κριτήριο θα ακολουθήσει τον κανόνα που εφαρμόζεται σήμερα για τα οικογενειακά επιδόματα και θα έχει ως βάση ατομικό οικογενειακό εισόδημα τις 6.000 ευρώ (φορολογική δήλωση 2013).
Για παράδειγμα, οικογένεια χωρίς παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 8.000 ευρώ για να δικαιούται το επίδομα. Επίσης, οικογένεια με ένα παιδί θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ και με δύο παιδιά τις 10.000 ευρώ.
5. Εκτός από τα εισοδηματικά, τίθενται και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται ως εξής:
• Ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 125.000 ευρώ για ένα άτομο.
• Ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.
6. Το ποσό του βοηθήματος ορίζεται σε 500 ευρώ για ένα άτομο και προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος.
Αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια με ένα παιδί θα λάβει το ποσό των 750 ευρώ, ενώ οικογένεια με τρία παιδιά θα λάβει 916, 6 ευρώ.
7. Το βοήθημα παρέχεται έπειτα από ηλεκτρονική αίτηση του ενδιαφερομένου και αφού τα στοιχεία διασταυρωθούν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Πάντως, το σχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και αναμένονται νέες συναντήσεις μεταξύ των αρμοδίων, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να διαθέσει το μέρισμα έως τις 9 Μαΐου. Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις παραπάνω κατηγορίες πολιτών ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι εκτιμώνται σε περίπου 900.000 άτομα.
Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα