(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Εφορία: Πώς θα βγάλει στη «σέντρα» τους ληξιπρόθεσμους

Όσοι χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες, θα πρέπει να προετοιμαστούν για δημόσια διαπόμπευση από τον Οκτώβριο του 2015.Το νέο Μνημόνιο προβλέπει και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο οφειλετών για χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που εκκρεμούν για περισσότερους από τρεις μήνες.Ακόμα και αν οι εκλογές πάνε λίγο πίσω τις διαδικασίες δημόσιας διαπόμπευσης των οφειλετών του δημοσίου, ο δρόμος έχει ήδη ανοίξει. Ακόμα δεν είναι απολύτως σαφές το όριο οφειλής το οποίο θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις δημόσιας διαπόμπευσης. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αφορά μικρο-οφειλέτες, αλλά φορολογούμενους με μεγάλα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία πέραν της δημόσιας διαπόμπευσης θα ανοίξουν το δρόμο και για σαρωτικές- παράλληλες- κατασχέσεις.

Μάλιστα, για οφειλέτες με χρέη άνω των 70.000 ευρώ οι κατασχέσεις θα είναι αυτοματοποιημένες καθώς η ΓΓΔΕ θα στείλει στις τράπεζες λίστα με όλους τους φορολογούμενους με μεγάλα χρέη και θα ζητά διασταύρωση με τα αρχεία καταθέσεων και άμεση δέσμευση των κεφαλαίων που υπάρχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Οι 100 δόσεις
Από τις 15 Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή και οι πρόσφατες -με το νέο Μνημόνιο- αλλαγές στις εκατό δόσεις.
Το επιτόκιο θα αυξηθεί αυτόματα στο 5% (από 3%) για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ ενώ για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές προκειμένου να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
· Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,
· Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και
· Η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
Παράλληλα θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις οι οποίες προβλέπουν απώλεια της ρύθμισης για όσους οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.
Τέλος, με υπουργική απόφαση η έκδοση της οποίας εκκρεμεί, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση του αριθμού των δόσεων εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, οποτεδήποτε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
Αλλαγές έρχονται και στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Από τις 15 Οκτωβρίου, μειώνεται το επιτόκιο από το 8% στο 5%, για νέες ρυθμίσεις και για ανεξόφλητες δόσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων.
Πηγή: euro2day.gr

Σχετικά άρθρα