(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Δες πώς θα γλιτώσεις από τον ΦΠΑ

 

 

Στην εξαίρεση από τον ΦΠΑ των επαγγελματιών  με τζίρο έως 10.000 ευρώ, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη βουλή, στο νομοσχέδιο «Μέτρα στήριξης και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα του ΥΠΟΙΚ και άλλες διατάξεις».Με τη διάταξη αυτή, από το νέο έτος, μπορούν να εξαιρεθούν φυσικά πρόσωπα, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ από τον ΦΠΑ. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ να επιλέγουν αν θα μείνουν στο καθεστώς ή αν θα εξαιρούνται από τις τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ. Αυτό ισχύει και για επαγγελματίες οι οποίοι αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, δηλαδή τα λεγόμενα μπλοκάκια. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται ότι περίπου 420.000 είναι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που έχουν χαμηλό τζίρο και θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 να εξαιρεθούν από το καθεστώς ΦΠΑ.

Με την νέα διάταξη, εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας επιλέξει από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 να εξαιρεθεί, από το ΦΠΑ, τότε οι υπηρεσίες που θα παρέχει και στις αποδείξεις που θα κόβει δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Όμως, στην αγορά των υλικών για την εργασία του, θα πληρώνει το κόστος το προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Πάντως, όσοι τελικά εξαιρεθούν και δικαιούνται μέχρι σήμερα επιστροφή ΦΠΑ, από το νέο έτος δεν θα την παίρνουν, καθώς ο ΦΠΑ που κατέβαλαν δεν θα μπορεί να εκπέσει, αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.

Όλες τις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η ρύθμιση, μπορείτε να δείτε στην εισηγητική έκθεση, στη νομοθετική ρύθμιση αλλά και στο κείμενο του Γενικού Λογιστηρίου που μπορείτε να  βρείτε:

1. Εδώ για να δείτε το πρώτο μέρος

2. Εδώ για δείτε το δεύτερο μέρος

Πηγή: fpress.gr

 

Σχετικά άρθρα