(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Αυτή είναι η λίστα με τα μέτρα ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ

Έσοδα 750 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό προβλέπει η λίστα που κατήρτισε η κυβέρνηση με την οποία προσδοκά συνολικά έσοδα 3,7 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, με βάση πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η λίστα περιλαμβάνει μια σειρά τομείς που έχουν συζητηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.
Δημοσιονομική πολιτική
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, σύμφωνα με τις πηγές, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να υπερβεί το 1,2% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και να φτάσει ακόμη και στο 1,5%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί μια σειρά μέτρων με καθαρή δημοσιονομική επίπτωση 3,7 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές υπόκεινται επίσης στη γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών που θα δώσει τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκώμενων εσόδων αναμένεται να προέλθει από τους ελέγχους τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό (725 εκατ. ευρώ), την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω του ΦΠΑ (350 εκατ.), τους διαγωνισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες (350 εκατ.) και τη ρύθμιση των εκπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Άλλες παρεμβάσεις είναι η βελτιστοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (300 εκατ.), μια λοταρία αποδείξεων πορτογαλικού στυλ (270 εκατ.), η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και τα καύσιμα (250 εκατ.), μείωση κόστους φοροεισπράξεων (225 εκατ.) και νέοι διαγωνισμοί για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια (200 εκατ.).
Η καθαρή δημοσιονομική επίπτωση των 3,7 δισ. ευρώ στηρίζεται επίσης στην υπόθεση πως η κυβέρνηση θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις (δαπάνη 326 εκατ.), θα επαναφέρει την 13η σύνταξη για συνταξιούχους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (δαπάνη 600 εκατ.) και θα διατηρήσει το ίδιο καθεστώς για συνταξιούχους που λαμβάνουν το επίδομα ΕΚΑΣ (δαπάνη 82 εκατ.). Η συνολική αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ανέρχεται στα περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ιδιωτικοποιήσεις
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αναθεωρήθηκαν στα 1,5 δις. ευρώ για το 2015, 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τα τον στόχο των 2,2 δις. ευρώ που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα βασικά έργα τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν ή να ολοκληρωθούν περιλαμβάνουν το Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, το Ιπποδρομικό Στοίχημα και τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Η αγοραστική αξία για το 67% του ΟΛΠ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και είναι προς πώληση ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τον ΟΔΙΕ, ο γίγαντας στοιχημάτων ΟΠΑΠ κατέθεσε την μεγαλύτερη προσφορά ύψους 40,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Ο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας ανακοίνωσε στις 26 Μαρτίου ότι σκοπεύει να καλέσει τον ΟΠΑ να εκτελέσει τη συμφωνία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής προσφορών για την 40ετή παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης, λειτουργίας και διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε το Νοέμβριο ότι η κοινοπραξία Fraport AG – Slentel Ltd είναι ο προτιμώμενος πλειοδότης με μία προκαταβολική αμοιβή ύψους 1,23 δισ. ευρώ και ετήσια πληρωμή ύψους 22,9 εκατ. ευρώ για τη διάρκεια της παραχώρησης.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αντί να επιδιώξουν αυτό που θεωρείται «ξεπούλημα» περιουσιακών στοιχείων, η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι να επιλέγει συμφωνίες στις οποίες το κράτος διατηρεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό και μπορεί να διασφαλίσει ότι τα εργασιακά δικαιώματα προστατεύονται.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Επίσης, η κυβέρνηση θέλει ακόμη να υποβάλλει οκτώ νομοσχέδια που να εισάγουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους επόμενους τομείς:
1.Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ελευθερώνοντάς την από παρεμβάσεις, κάτι που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα από τους δανειστές της Ελλάδας.
2.Αποκλεισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
3.Εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.
4.Εισαγωγή ενός συστήματος πολυμερών ακυρώσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο από το κράτος προς τους φορολογούμενους και το αντίστροφο.
5.Εφαρμογή ενός οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
6.Να επιτρέπει την εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
7.Εφαρμογή ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθαρρύνοντας την μεγαλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και εισάγοντας ένα ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης, για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
8.Βελτίωση της αξιοπιστίας και της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Χρέος
Μέσω των προτάσεων που απεστάλησαν στις Βρυξέλλες, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επίσης επιχειρεί να εγείρει εκ νέου το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και το πώς μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί με την επιστροφή στην ανάπτυξη η οποία οδηγείται τις επενδύσεις, τον καθαρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και την σύνδεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη.
Με το βλέμμα στο τι πρόκειται να συμβεί μετά τον Ιούνιο του 2015, όταν η τρέχουσα συμφωνία με τους δανειστές λήγει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τη διενέργεια μιας νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να καθοριστούν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα που η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει.
Η Αθήνα επίσης, προτείνει τη δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης θέλει να αντιμετωπίσει τα NPLs μέσω της δημιουργίας μίας bad bank με τη χρήση των ομολόγων 10,9 δισ. ευρώ του EFSF που επιστράφηκαν στον ESM τον προηγούμενο μήνα. Προτείνεται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω ενός καταλόγου έξυπνων ανταλλαγών (swaps) που περιλαμβάνουν ομόλογα συνδεδεμένα με το ονομαστικό ΑΕΠ με στόχο τη δημιουργία εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα ότι οι αποπληρωμές θα είναι πιο διαχειρίσιμες στο μέλλον, ενώ οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν ότι η Ευρώπη έχει άμεσο ενδιαφέρον να δει το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα επεκτείνεται.
Πηγή: fpress.gr

Σχετικά άρθρα