(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Χωρίς έκπτωση έμειναν 600.000 ιδιοκτήτες με κενά διαμερίσματα

Περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα έμειναν χωρίς έκπτωση στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.Και αυτό διότι υπέπεσαν σε σωρεία λαθών κατά τη συμπλήρωση το Ε9 και του Ε2 με αποτέλεσμα η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να μην μπορεί να τους περάσει την έκπτωση. Οσοι λοιπόν δεν διαπίστωσαν μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ έχουν κενό διαμέρισμα θα πρέπει να υποβάλουν τις επόμενες μέρες τροποποιητικές δηλώσεις και με νέα εκκαθάριση θα περασθουν η έκπτωση του 20% που δικαιούνται. Σημειώνεται ότι από την εκκαθάριση που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων εντόπισε μόλις 78.399 ιδιοκτήτες με κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και μείωσε τον αναλογούντα φόρο ακινήτων κατά 20%

.

Στο μεταξύ στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή με την οποία θα ρυθμιστούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν με φορολογούμενους που έλαβαν το προηγούμενο έτος αποζημιώσεις ή έκτακτα επιδόματα με αποτελέσματα να χάσουν τις εκπτώσεις ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Με τη νέα διάταξη οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις θα έχουν την έκπτωση 50% από το φόρο εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) ή την πλήρη απαλλαγή. Από την εκκαθάριση που ολοκληρώθηκε χθες προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
-1.296.801 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 1.097.309 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 50% επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 82.98 εκατ. ευρώ
– 80.805 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 50.623 οικογένειες, είχαν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 10.36 εκατ. ευρώ
– Μείωση 20% χορηγήθηκε σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (εμπράγματα δικαιώματα) κατηγορίας 1, 2, ή 3 (διαμέρισμα, μονοκατοικία, επαγγελματική στέγη). Το συνολικό ποσό της μείωσης ανέρχεται σε 4.68 εκατ. ευρώ και αφορά σε 78.399 ιδιοκτήτες.
– Συνολικά, η νέα εκκαθάριση αφορά 1.456.955 ιδιοκτήτες και το αντίστοιχο ποσό μείωσης είναι 98.28 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες οι φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν λάθη στο έντυπο Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου, τις διορθώσεις ώστε η εικόνα τους στο σύστημα να είναι η πραγματική. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια εφορία τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής.

Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου.

Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των ανωτέρω περιπτώσεων μέσα στο Δεκέμβριο και εφόσον παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, αυτές θα εκκαθαρισθούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται.

Πηγή: matrix24.gr

Σχετικά άρθρα