(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Τυχεροί όσοι έκαναν περαίωση το 2010

Παρότι η Εφορία εφαρμόζει από φέτος νέες τεχνικές ελέγχου και προβαίνει σωρηδόν σε ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών για να φορολογήσει εισοδήματα της περασμένης δεκαετίας,στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν επειδή διαπιστώνουν ότι χιλιάδες ελεγχόμενοι μπορούν να πέσουν στα μαλακά αν πλήρωσαν ήδη για να κάνουν περαίωση των ετών για τα οποία ελέγχονται.

Οι φορολογούμενοι εφόσον έχουν κάνει περαίωση πίστευαν πως έχουν κλείσει δια παντός τις φορολογικές υποθέσεις τους. Στην πράξη όμως αυτό δεν ισχύει, αφού η Εφορία μπορεί, με βάση τους νόμους που έγιναν οι περαιώσεις, να επικαλεστεί νεότερα στοιχεία που δεν είχε στη διάθεσή της και να προχωρήσει ξανά σε έλεγχο. Ο ίδιος ο νόμος 3888 του 2010 ήρθε μάλιστα να… περαιώσει ήδη περαιωμένες με άλλους νόμους ,από το 2004 υποθέσεις. Ωστόσο στις μέρες μας αποδεικνύονται τυχεροί όσοι είχαν κάνει χρήση του μέτρου του 2010 αφού, αν πέσουν στην τσιμπίδα της Εφορίας σήμερα, μπορούν να γλιτώσουν πληρώνοντας τα χαμηλότερα πρόστιμα που προέβλεπε, το 2010, ο νόμος 3888.
Η διάσταση αυτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική σε εποχές όπου τα πάντα στη φορολογική νομοθεσία ανατρέπονται. Οι φορολογούμενοι είναι ουσιαστικά καταδικασμένοι, αφού οι ίδιοι φέρουν αποκλειστικά πια την ευθύνη να αποδείξουν ότι είναι αθώοι. Η θέση τους είναι δεινή, αφού με ελέγχους εξ αποστάσεως στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους χρόνο και στοιχεία για να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς της Εφορίας το κράτος αλλάζει συνεχώς τους όρους του παιχνιδιού και στήνει παγίδες για να τους αρπάξει φόρους.
Στην περίπτωση του νόμου 3888/2010, όπως τονίζει ο κ. Παναγιώτης Παντελής-Φοροτεχνικός, «μια πρώτη διαπίστωση είναι ο παραλογισμός και η προχειρότητα του νομοθέτη αφού θεσπίζεται με νεότερο νόμο περαίωση της περαίωσης! Ετσι, όσοι είχαν εφαρμόσει τον νόμο 3296/2004 και είχαν περαιώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις καταβάλλοντας το αντίστοιχο τίμημα, καλούνταν με νεότερο νόμο, τον 3888/2010, να… περαιώσουν την περαιωμένη χρήση, πληρώνοντας τα υπόλοιπα, ώστε η δημόσια διοίκηση να επιτύχει το στόχο των εσόδων». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «στον δεύτερο νόμο (3888/10) είχε ενσωματωθεί μια πρόβλεψη για τη μελλοντική εξασφάλιση όσων εντάχθηκαν σε αυτόν. Συγκεκριμένα προβλεπόταν ότι όποια νέα στοιχεία περιέλθουν στη συνέχεια στην ελεγκτική αρχή και αφορούν την περαιωμένη περίοδο, αυτά θα αντιμετωπίζονταν με τις ευνοϊκές διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους, μετά από νέο “σκάλισμα” των εισοδημάτων τους, προκύπτουν επιπλέον ποσά για φορολόγηση».
Πηγη:sknews.gr

Σχετικά άρθρα