(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για νέα μέτρα

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για το 2014 και μαζί η ενδεχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Για το κενό, το οποίο σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ Ασμουσεν, ανέρχεται σε 5 έως 6 δισ. ευρώ.,  καθώς και τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.
Όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, καθώς και για το δημόσιο χρέος. Για το τελευταίο, οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνσή του, τοποθετούνται χρονικά για τον Απρίλιο 2014, μετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν και τα νέα μέτρα τα οποία ζητεί η τρόικα και σύμφωνα με τους δανειστές ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, και πρέπει να ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Για το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το οποίο προσδιορίζεται από τους επικεφαλής της τρόικας σε 2 δισ. ευρώ, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών. 
Στόχος της ελληνικής πλευράς, είναι μια συμφωνία με τους δανειστές και λύση στο χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο έτος, χωρίς «νέα οριζόντια μέτρα».
Αντικείμενο της συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν επίσης και οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), καθώς το Euro Working Group είναι αρμόδιο για την καταβολή της δόσης, η οποία, σημειωτέον, εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κύριο πρόβλημα μεταξύ των τεσσάρων προαπαιτούμενων είναι το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και, όπως ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «αύριο μάλλον θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα».

Πηγή : newsit.gr

Σχετικά άρθρα