(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Τι θα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο

Στη Βουλή κατατίθεται η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών πρoς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη θα καταθέσει το πρώτο σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει εκτός από τη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατάξεις που σχετίζονται με το ΣΔΟΕ και τις νέες αρμοδιότητες του, καθώς και διατάξεις που αφορούν το αδίκημα της μη καταβολή οφειλών προς το δημόσιο.
Ειδικότερο το σχέδιο νόμου θα προβλέπει τα εξής:
Ληξιπρόθεσμα χρέη. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

– 100 δόσεις για οφειλές ακόμα και άνω του 1 εκατ. ευρώ.
– Το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.
– Σε περίπτωση ρύθμισης συγχρόνως φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό των δόσεων δεν θα υπερβαίνει το 30% του βεβαιωθέντος εισοδήματος.
– Τα ποσά που υπάγονται στη ρύθμιση προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή.
– Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τη δυνατότητα ταχείας εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, εφόσον ο πολίτης αμφισβητεί το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών. Στην έδρα κάθε περιφέρειας συστήνεται πενταμελής επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, στην οποία θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για διαφορές σε ποσά άνω των 20.000 ευρώ.
Στο σχέδιο νόμου θα περιληφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως διαρκούς και εισάγεται η «αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής» ως νέος λόγος για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη.
Καταργείται μια σειρά ρυθμίσεων για την κατάσχεση σε χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με κατεπείγουσα και εξαιρετική διαδικασία και απαγορεύεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου, ώστε να προστατευθεί το οικιακό άσυλο.
Το ΣΔΟΕ ενισχύεται και σύμφωνα με τις νέες διατάξεις θα έχει τη δυνατότητα βεβαίωσης και των φόρων και προστίμων που προκύπτει από τον έλεγχο. Επίσης το ΣΔΟΕ θα έχει δικαίωμα διενέργειας προληπτικού ελέγχου.
Δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας
Πηγη: matrix24.gr

Σχετικά άρθρα