(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Τα κριτήρια χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Ως τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μιλώντας στο Ζάππειο κατά την παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό, ατελές και διάτρητο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε όλα αυτά, είπε, έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας και θα καλύψει περίπου το 7% του πληθυσμού δηλαδή 700.000 άτομα. Πρόκειται για τους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης.

 «Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση. Αυτό έγινε εφικτό, είπε ο κ. Σαμαράς, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες». Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο, αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα».

Οι αιτήσεις

Στις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ξεκινά από τα 200 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο και φθάνει στα 400 ευρώ τον μήνα για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα χωρίς άλλα εισοδήματα. Το 2016, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια και θα καλύπτει 700.000 άτομα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το κόστος εφαρμογής θα κυμαίνεται από 850 εκατομμύρια ως ένα δισεκατομμύριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης ως πραγματικό εισόδημα των υποψηφίων θα υπολογίζεται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων που λαμβάνουν οι ωφελούμενοι, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.

Τα …προαπαιτούμενα
1. Καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 200 ευρώ το μήνα για μεμονωμένο άτομα, στα 300 ευρώ για ζευγάρι και το ποσό αυτά αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και στα 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο. Αν η οικογένεια έχει ένα μικρό εισόδημα, δεν θα αποκλείεται από το ΕΕΕ αλλά θα λαμβάνει το ποσό που υπολείπεται. πχ αν το μεμονωμένο άτομο που δικαιούται 2400 ευρώ ετησίως έχει εισόδημα 1000 ευρώ από κάποια ημερομίσθια, θα πάρει τα υπόλοιπα 1400.

2. Πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών: Μεταξύ άλλων προβλέπεται επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείουκ.α.

3. Δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία. Συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, κοινωφελούς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης κ.α.

Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου τουλάχιστον για τα δυο τελευταία έτη. Οι δήμοι αυτοί είναι: Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Μαλεβιζίου, Τρίπολης, Σύρου και Σάμου.

Οι προϋποθέσεις για να είναι κάποιος δικαιούχος
1. Περιουσιακά κριτήρια. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο. To ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο (το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ). Επιπλέον η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη-στο σύνολό της- το ποσό των 6.000 ευρώ.

-Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

2. Εισοδηματικά κριτήρια. Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.

Σημειώνεται πως «πραγματικό εισόδημα» θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών – μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/11- συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.

Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, τα ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο καθώς και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.

Αρχικά θα πρέπει το πραγματικό εισόδημα να μην ξεπερνά τα όρια που φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:

Οικογενειακή κατάσταση Μηνιαίο (€) Ετήσιο (€)
Άγαμος χωρίς παιδιά 200 2400
Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300 3600
Ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί 350 4200
Ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά 400 4800
Ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά 450 5400
Ζευγάρι με τέσσερα ανήλικα παιδιά 500 6000
Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400 4800
Ζευγάρι με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο παιδί 450 5400
Ζευγάρι με δύο ενήλικα παιδιά 500 6000
Ζευγάρι με 2 ανήλικα και 1 ενήλικο παιδί 500 6000
Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο ή ενήλικο 300 3600
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350 4200
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά 400 4800

Τι θεωρείται ως εισόδημα; Το άθροισμα όλων των εισοδημάτων της οικογένειας από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται. Απλώς δεν περιλαμβάνεται:

1. Το 20% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία. Δηλαδή αν κάποιος έχει ετήσιες αποδοχές από μισθούς 5000 ευρώ, θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό των 4000 ευρώ

2. Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης

3. Η διατροφή του ανήλικου παιδιού

4. Τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας

5. Τα εξωιδρυματικά επιδόματα.

Επομένως ως εισόδημα θα θεωρείται το επίδομα τέκνων που καταβάλλεται μέσω του ΟΓΑ, το επίδομα ανεργίας, ή το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας καθώς, τουλάχιστον από τις επίσημες ανακοινώσεις που έγινα στο Ζάππειο, δεν προκύπτει από πουθενά ότι εξαιρούνται.

Όπως ανακοινώθηκε το εισόδημα δεν θα επηρεάζεται από τα τεκμήρια. Προσοχή όμως διότι μπαίνουν άλλοι περιορισμοί.

Για παράδειγμα η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ για τον εργένη ή τα 105.000 ευρώ για τον παντρεμένο (σ.σ το περιουσιακό κριτήριο θα προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί).

Επίσης, το τεκμαρτό εισόδημα από την κινητή περιουσία του φορολογούμενου (δηλαδή αυτοκίνητα, κλπ) δεν μπορεί να ξεπερνά τις 6000 ευρώ. Δηλαδή όποιος έχει δύο αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κυβισμού ή ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού, αυτομάτως κόβεται.

Η απόφαση θα προβλέπει και κριτήριο διαμονής. Δηλαδή, για να εισπράξει κάποιος το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα πρέπει να ζει για τουλάχιστον έξι μήνες στον δήμο και πέντε χρόνια συνολικά στην Ελλάδα.

Πηγή: fpress.gr

Σχετικά άρθρα