(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Σχέδιο για επιστροφή ΦΠΑ εντός 7 ημερών στις επιχειρήσεις

Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με στόχο να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο φόρος θα επιστρέφεται χωρίς έλεγχο εντός μιας εβδομάδας σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι συνεπείς στην απόδοση του φόρου και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις κατά την τελευταία διετία.

Αντίθετα, όσες επιχειρήσεις έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις θα περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων που έχουν υποβάλει.
Στο νέο πλαίσιο υπάρχουν εισηγήσεις να τεθεί ένα ελάχιστο όριο ακαθάριστων εσόδων, κάτω από 20.000-25.000 ευρώ προκειμένου να εγγράφονται μικρές επιχειρήσεις σε καθεστώς ΦΠΑ.
Σήμερα, ο μέσος χρόνος αναμονής για να λάβουν οι επιχειρήσεις τον ΦΠΑ φθάνει τις 316 ημέρες. Συνολικά οι αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ που εκκρεμούν φθάνουν τις 20.011 , με το ποσό προς επιστροφή να ανέρχεται σε 691,44 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στη ΔΥΟ Κω, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής φθάνει τις 804 ημέρες. Ακολουθεί το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων όπου 112 επιχειρήσεις αναμένουν 765 ημέρες για να λάβουν επιστροφή συνολικού ύψους 80,95 εκατ. ευρώ.
Πηγή: enikos.gr

Σχετικά άρθρα