(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Στο “μάτι” της εφορίας οικοδομές με απλήρωτο ΦΠΑ

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν οι οικοδομές που ηλεκτροδοτήθηκαν ακόμα και πριν από επτά χρόνια προκειμένου να υποβληθούν σε ελέγχους για μη καταβολή ΦΠΑ και εν γένει για πιθανή φοροδιαφυγή.
Ετσι, κατόπιν εντολής του υπουργείου Οικονομικών θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε επαγγελματίες κατασκευαστές και σε ιδιώτες που προχώρησαν σε ανέγερση οικοδομών την περίοδο 2008-2013 με επιφάνεια άνω των 180 τ.μ. Ή, σε περίπτωση αυθαιρέτω, άνω των 120 τ.μ., εφόσον ιναν από ιδιώτες. Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στα δίχτυα της εφορίας θα βρεθούν τόσο ιδιώτες που προχώρησαν σε ανέγερση οικοδομής, όσο και σε κατασκευαστικές εταιρείες. Οι έλεγχοι θα γίνουν σε οικοδομές που ανεγέρθηκαν την περίοδο 2008 – 2013 και έχουν επιφάνεια άνω των 180 τ.μ. ή εάν είναι αυθαίρετες άνω των 120 τ.μ. (εφόσον έγιναν από ιδιώτες).

Επίσης, οι έλεγχοι θα γίνονται για την επαλήθευση των στοιχείων Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομών (ΕΚΚΟ) και την απόδοση στο Δημόσιο του σχετικού ΦΠΑ που προκύπτει, ενώ μπορεί να φθάσουν και σε περιπτώσεις που χτίστηκαν με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 1995.
Αυτό προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια ελέγχου των υποθέσεων ακινήτων.
-Ειδικότερα, οι υποθέσεις αυτές ελέγχονται εφόσον η βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση χορηγήθηκε:
-Εντός του έτους 2008 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου (ιδιοκτήτη) λήγει στο 7.
-Εντός του έτους 2009 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 1.
-Εντός του έτους 2010 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 4.
-Εντός του έτους 2011 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 2.
-Εντός του έτους 2012 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 5.
-Εντός του έτους 2013 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 9.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι:
Υπάγονται στο δείγμα και ελέγχονται οι υποθέσεις ακινήτων τα οποία ανεγέρθηκαν από επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, ανεξάρτητα από την επιφάνειά τους και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του έτους χορήγησης της βεβαίωσης ηλεκτροδότησης ή θεώρησης της υπεύθυνης δήλωσης του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και του αριθμού του φορολογικού μητρώου του υπόχρεου που προαναφέρθηκαν.
Στις περιπτώσεις που η οικοδομή ανήκει σε περισσότερους του ενός ιδιώτες- ιδιοκτήτες ή ανεγέρθηκε από περισσότερες της μιας επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, ελέγχεται ολόκληρη η υπόθεση, εφόσον ο αριθμός του φορολογικού μητρώου ενός εκ των ιδιωτών- ιδιοκτητών ή μιας εκ των επιχειρήσεων λήγει στα παραπάνω ψηφία και υπάγεται στο δείγμα ελέγχου.
Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά άρθρα