(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Σε πέντε δόσεις και χωρίς αλλαγές ο ΕΝΦΙΑ

Το αργότερο τον Οκτώβριο θα έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στο Διαδίκτυο, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη του ίδιου μήνα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 ότι «μόλις ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις και μέσα στον Σεπτέμβριο, το πολύ Οκτώβριο, θα έχει ο κόσμος τα εκκαθαριστικά του. Είναι θέματα τεχνικής δυνατότητας και διαδικασίας στο υπουργείο Οικονομικών».


Ο υπουργός σημείωσε πως ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 δεν έχει κάποιον διαφορετικό στόχο από αυτόν του προϋπολογισμού (2,65 δισ. ευρώ). Τόνισε πάντως ότι έγιναν προσπάθειες για αλλαγές στη δομή του φόρου, κάτι που δεν κατέστη δυνατό στη διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας ότι οι περιπτώσεις ελάφρυνσης για τους πολίτες δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο θα θέλαμε. Σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές αξίες, θα είναι οι ίδιες. «Δεν προλαβαίνουμε χρονικά να τις αλλάξουμε σε αυτήν την εκκαθάριση του φόρου. Σε μια επόμενη επανεξέταση, έως το 2016, θα τα δούμε όλα αυτά. Δυστυχώς, και για το 2015 θα έχουμε τις ίδιες αξίες», ανέφερε ο υπουργός.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη, όπως προαναφέρθηκε, στα τέλη Οκτωβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Επίσης καταργείται η απαλλαγή για τον ΕΟΤ (προβλέπονται έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ) και πλέον θα φορολογούνται τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα ισχύσει και φέτος η απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2016. Συγκεκριμένα είπε ότι «θα έχουμε αλλαγές και στη δομή του φόρου, προκειμένου να γίνει δικαιότερος και αναλογικότερος. Θα έχουμε ολοκληρώσει μάλλον και τη διαδικασία με τις αντικειμενικές αξίες. Λέω “μάλλον”, διότι πρόκειται για μεγάλο έργο, στο οποίο εμπλέκονται πολλοί φορείς. Εμείς θα το βάλουμε ως πρώτη προτεραιότητα. Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των αντικειμενικών αξιών, πρέπει για πολλούς λόγους να προχωρήσουμε σε ένα σύστημα πραγματικών αξιών και για λόγους φορολογικούς και για λόγους κτηματαγοράς και για λόγους δικαιοσύνης, ακόμα και για αναπτυξιακούς λόγους. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε αυτόν τον τομέα και καταστάσεις που εάν τις δει κάποιος θα διερωτηθεί αν όντως συμβαίνουν. Δεν μπορεί σήμερα, λόγου χάρη, σε μια μεταβίβαση ακινήτου να χρησιμοποιούνται ακόμη χαρτιά, σφραγίδες, υπογραφές και να μην υπάρχει μια ηλεκτρονική φόρμα από τον συμβολαιογράφο που καταθέτει στη ΓΓΠΣ, ώστε να τελειώνει η ιστορία. Δυστυχώς, αυτές οι παθογένειες υπάρχουν. Η μία λύση στην πολιτική είναι να περιγράφεις λάθη και να μπαίνεις σε ένα συνεχές μοιρολόι, και η άλλη είναι, βασισμένος στα λάθη και τις παραλείψεις, να προχωράς μπροστά. Εμείς επιλέγουμε το δεύτερο».

Πηγή: forologikanea.gr

Σχετικά άρθρα