(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Προστασία για την α΄ κατοικία έως 150.000 ευρώ

Μετακίνηση της τρόικας και ως προς το μέγιστο όριο αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς και το 2014 στο πλαίσιο του μεταβατικού σταδίου που προωθεί η κυβέρνηση διαπιστώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.


Ωστόσο, υπάρχει ακόμη απόσταση από την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα η οποία θα επιδιωχθεί να καλυφθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. «Εμείς θέλουμε να υπάρξει συμφωνία, αλλά δεν θα είμαστε και αυτοί που θα ρίξουν την κυβέρνηση», τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, οριοθετώντας με αυτόν τον τρόπο τις «κόκκινες γραμμές» και επισείοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στην προστασία μόνο των πολύ αδυνάμων.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες πληροφορίες, η τρόικα, ενώ αρχικώς υποστήριζε ότι στο πλαίσιο του μεταβατικού αυτού σταδίου θα έπρεπε να εξαιρείται των πλειστηριασμών η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 100.000 ευρώ, φέρεται τώρα να έχει ανεβάσει το όριο στα 140.000 – 150.000 ευρώ. Το όριο αυτό δεν ικανοποιεί απολύτως την κυβέρνηση, η οποία θα επιθυμούσε να ανέβει στα επίπεδα των 180.000 – 200.000 ευρώ. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι κατοικίες με αντικειμενική αξία κάτω των 150.000 ευρώ αφορούν κυρίως νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, στις λεγόμενες «λαϊκές γειτονιές», που πλέον αντιμετωπίζουν και πρόβλημα μακροχρόνιας ανεργίας. Σε αυτήν την περίπτωση, επομένως, οι οφειλέτες είναι πολύ πιθανό να αξιοποιήσουν τον νόμο Κατσέλη, εάν δεν το έχουν πράξει ήδη. Αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι να προστατεύεται και η μέση κατοικία, ώστε να μην υποστεί ένα ακόμη πλήγμα η μεσαία τάξη και επιπλέον να αναβιώνει με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον το 1/3 των «κόκκινων» δανείων. Υπενθυμίζεται ότι στο προτεινόμενο μεταβατικό καθεστώς θα υπάγονται οφειλέτες με παροδική αδυναμία πληρωμής, που δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των ενήμερων δανειοληπτών ούτε να κάνουν χρήση του νόμου Κατσέλη. Οι δανειολήπτες θα καταβάλλουν μια μηνιαία δόση στις τράπεζες, η οποία θα προσδιορίζεται με βάση συγκεκριμένη μέθοδο. Η δόση θα καθορίζεται κατά πάσα πιθανότητα ως ποσοστό του εισοδήματος, ενώ εξετάζονται οι λεπτομέρειες για το πώς θα κατανέμονται οι δόσεις σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός πιστωτών. Με αυτόν τον τρόπο θα αναβιώνει το δάνειο, έτσι ώστε να μειωθούν οι επισφάλειες των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.
Βασικό μέλημα του υπουργείου Ανάπτυξης για την προσωρινή ρύθμιση του 2014 είναι αυτή να μη χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, έτσι ώστε να μπορέσουν να την αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δανειολήπτες, καθώς άλλωστε θα είναι βραχύβια. Το υπουργείο δεν θα ήθελε να επαναληφθεί ό,τι συνέβη με το πρόγραμμα των ενήμερων δανειοληπτών, το οποίο δεν έγινε επαρκώς και εγκαίρως κατανοητό και επιπλέον απαιτεί τη συγκέντρωση και προσκόμιση στις τράπεζες πολλών δικαιολογητικών.
«Καθυστερόσημο»
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι φήμες ότι σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και εντός της Αττικής, λειτουργούν κυκλώματα τα οποία έναντι αμοιβής διασφαλίζουν σε δανειολήπτες που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ότι θα καθυστερήσει η εκδίκαση αυτής. Τα κυκλώματα αυτά καταφέρνουν να ορίζεται δικάσιμος για τις υποθέσεις αυτές μόνο μία φορά την εβδομάδα κι έτσι οι δανειολήπτες τυγχάνουν προστασίας για πολλά χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την εκδίκαση της αίτησης, αναστέλλονται όλα τα διωκτικά μέτρα, αλλά ο δανειολήπτης υποχρεούται στην καταβολή δόσης η οποία ανέρχεται τουλάχιστον σε 40 ευρώ.

Πηγή : kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα