(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις το 2014

«Μπλόκο» σε κρυφά εισοδήματα από δεύτερη δουλειά ή σύνταξη στήνει το υπουργείο Οικονομικών μέσω των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων του 2014. Σύμφωνα με το Έθνος, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα βάζει στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet «προκάτ» δηλώσεις σε όλους τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και στους «μισθωτούς» οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκια.


Σε αυτές θα υπάρχουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τα εισοδήματα, τους παρακρατηθέντες και τους αναλογούντες φόρους και τα τεκμήρια διαβίωσης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια φοροδιαφυγής.
Στο στόχαστρο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπαίνουν “κρυφοί” μισθοί και συντάξεις καθώς υπολογίζονται σε 400.000 οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δηλώνουν στο σύνολό τους τις πραγματικές αποδοχές τους, ενώ ένα ποσοστό συνταξιούχων από 5% μέχρι 12% είτε δεν δηλώνουν καθόλου τη σύνταξή τους είτε δηλώνουν μικρότερο ποσό από αυτό που λαμβάνουν.
Το μέτρο των προσυμπληρωμένων δηλώσεων τέθηκε φέτος πιλοτικά σε λειτουργία για μερίδα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων μόνο του Δημοσίου, ενώ του χρόνου θα πάρει καθολική μορφή.
Για αυτόν τον σκοπό έχει περάσει διάταξη, σύμφωνα με την οποία η ΗΔΙΚΑ ΑΕ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου υποχρεούται να μεταφέρει ηλεκτρονικά το σύνολο της φορολογητέας ύλης κάθε μορφής σύνταξης ανά συνταξιούχο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, στις φορολογικές δηλώσεις θα προσυμπληρώνονται στοιχεία που αφορούν μισθούς και συντάξεις, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος και τα ενοίκια που εισπράττει, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρχουν και τα στοιχεία των δαπανών που μειώνουν τον φόρο.
Εκ των προτέρων θα συμπληρώνονται και τα τεκμήρια. Έτσι, για τα αυτοκίνητα κτλ, θα εμφανίζεται και το συγκεκριμένο ποσό που αναλογεί στο τεκμήριο. Εφόσον, ο φορολογούμενος έχει αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο και το συμπληρώσει στον σχετικό κωδικό, αυτόματα θα εμφανίζεται και το ποσό τεκμηρίου.
Έτσι, στην ειδική σελίδα του TAXISNET ο φορολογούμενος θα βλέπει το εκκαθαριστικό σημείωμα με τον επιπλέον φόρο ή την επιστροφή φόρου και απλώς θα επικυρώνει τα στοιχεία.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα