(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Ποιοι επαγγελματίες γλιτώνουν από το “βραχνά” του ΦΠΑ

Βελτιώσεις στο καθεστώς ΦΠΑ, μετά τα παρατράγουδα που εκτυλίχθηκαν με τις γραφειοκρατικές ακρότητες της νομοθεσίας και την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με τις διατάξεις που ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον περιορισμό των διοικητικού βάρους.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι άσκοπες διατυπώσεις για τους υποκείμενους στο ΦΠΑ και να αποφευχθεί η επιβολή άδικων προστίμων για επουσιώδεις λόγους, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε μια ορθολογικότερη κωδικοποίηση του κώδικα ΦΠΑ.
Παράλληλα, με τις διατάξεις αυτές, προχωράνε οι συζητήσεις με την τρόικα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ επιτηδευματιών με τζίρο έως 25.000 ευρώ, όπως επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ωστόσο, το όριο των ακαθαρίστων εσόδων μέχρι του οποίου θα ισχύσει η απαλλαγή βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, καθώς η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι για πολύ χαμηλότερο όριο (απαλλαγή με τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ).
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο όριο καλύπτει το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων με μικρό τζίρο καθώς και αυτούς που αμείβονται με «μπλοκάκια» και υπόκεινται σε καθεστώς ΦΠΑ.
Διαφορετικά αν ισχύσει η πρόταση του ΔΝΤ για το όριο των 25.000 ευρώ τότε εκτιμάται ότι ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει τον φόρο κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 επιτηδευματίες θα πάρουν «ανάσα» από το ΦΠΑ.
Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Όσον αφορά στις διατάξεις για τις απλοποιήσεις στο καθεστώς ΦΠΑ:
-Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής.
Η εκκαθαριστική δήλωση αποτελεί ουσιαστικά σύνοψη των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων.
Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις περιοδικές δηλώσεις και δεν υπάρχει λόγος να υποβάλλονται και οι ετήσιες εκκαθαριστικές. Μόνο έξτρα χρόνος και διοικητικό κόστος εκπλήρωσης των τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους.
-Δεν απαιτείται αίτηση για την επιστροφή του ΦΠΑ αφού πλέον καταργείται η υποχρέωση των φορολογουμένων να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση επιστροφής ΦΠΑ η οποία θα προκύπτει από την περιοδική δήλωση.
-Απλοποιούνται οι διαδικασίες υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Δηλώσεις δεν υποβάλλουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών, εφόσον υποβάλλουν σχετική δήλωση μεταβολής ή όταν η επιχείρηση μεταφέρει εκτός της χώρας την οικονομική της δραστηριότητα. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβληθεί ο οφειλόμενος φόρος.
-Οι εφημεριδοπώλες, μπορούν να επιλέξουν τη μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον με δήλωσή τους επιλέξουν τη μη διενέργεια έκπτωσης του φόρου εισροών. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την παρέλευση πενταετίας.
-Όταν το ποσό της έκπτωση ΦΠΑ είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο στην ίδια περίοδο, η επιπλέον διαφορά μεταφέρεται για έκπτωση σε επόμενη περίοδο ή επιστρέφεται.
 Πηγή euro2day.gr

Σχετικά άρθρα