(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Οριστικοποιείται το “μπουκέτο” των φοροελαφρύνσεων

Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του περιεχομένου του καλαθιού των φορολογικών ελαφρύνσεων βρίσκεται η κυβέρνηση. Το πακέτο πρόκειται να παρουσιαστεί στην τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι όπου θα μεταβούν και οι τέσσερις βασικοί υπουργοί της διαπραγμάτευσης. Αγκάθι στη σύνθεση του καλαθιού είναι η απαίτηση της τρόικας για θέσπιση ισοδύναμων μέτρων για κάθε ελάφρυνση που θα θεσμοθετηθεί προκειμένου να μην διαταραχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για τα επόμενα έτη.Τα καλάθι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες περιλαμβάνει:

-τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς αλλά ψαλιδισμένης και με υψηλότερο αφορολόγητο όριο. Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να μειωθούν μεσοσταθμικά έως και κατά 50% οι συντελεστές της εισφοράς, δηλαδή να είναι μεγαλύτερη η μείωση για τα χαμηλά εισοδήματα και μικρότερη για όσους έχουν υψηλό εισόδημα. Να σημειωθεί ότι ο συντελεστής της εισφοράς κυμαίνεται από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Εξετάζεται επίσης και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου της εισφοράς από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 14.000 ή και 15.000 ευρώ.

-η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20%. Η αλλαγή αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η λιανική τιμή του πετρελαίου κατά περίπου 8 έως 10 λεπτά ανά λίτρο. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να προταθείς την τρόικα και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και σε καύσιμα κίνησης, όπως στις βενζίνες.

-η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν ανοικτό μπλοκάκι ή επιχείρηση η οποία όμως δεν έχει καμιά οικονομική δραστηριότητα ή συναλλαγή.

-η μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έως και κατά 2 μονάδες. Για παράδειγμα, ο ανώτατος συντελεστής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εξετάζεται να μειωθεί από το 42% στο 40%. Μελετάται, επίσης, η αύξηση της έκπτωσης φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο από τα 9.550 ευρώ στα 11.500 ευρώ.

-η μείωση κατά 2 μονάδες των συντελεστών φορολογίας επιχειρηματικών κερδών (σήμερα είναι 26% έως 50.000 ευρώ και 33% για το εισόδημα άνω των 50.000).

-στοχευμένες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, όπως είναι η παροχή έκπτωσης 50% στα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα από το 2015.

Ατού στα χέρια του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τις ελαφρύνσεις είναι η καλύτερη των προβλέψεων πορεία των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου εισπράχθηκαν από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων 555 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί. Θετικά αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, να επιδράσει στα έσοδα και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή:capital.gr

Σχετικά άρθρα