(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Οι ΟΧΤΩ αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος: Τι θα ισχύσει για αγρότες, μισθωτούς και «μπλοκάκια»

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά οχτώ αλλαγές περιλαμβάνει φέτος ο τρόπος φορολόγησης του εισοδήματος των πολιτών.Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί το «πόθεν έσχες» για όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.Επίσης, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να μαζέψουν λιγότερες αποδείξεις από πέρσι, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δουλεύουν με «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με συντελεστή 26%.Αναλυτικά σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το σύστημα τεκμηρίων γίνεται αυστηρότερο για όλους, κι έτσι στο πλαίσιο εντάσσονται η ανέγερση οικοδομών, οι αγορές ακινήτων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων, όπως επίσης η αγορά ή μίσθωση ΙΧ, η αποπληρωμή δανείων και κάθε είδους δωρεών και χορηγιών.

Επίσης, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει φέτος να συγκεντρώσουν αποδείξεις που αντιστοιχεί στο 10% του εισοδήματός τους και όχι στο 25% που ίσχυε πέρσι, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν βρεθούν οι αποδείξεις αυτές, θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%.
Καταργείται ακόμα ο συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα από ενοίκια κατοικιών έως 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% από ενοίκια κατοικιών από 300 τ.μ και πάνω και επαγγελματικές στέγες.
Αυξάνεται από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τις πρώτες 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ακίνητα.
Καταργείται επίσης ο αντικειμενικός προσδιορισμός φορολογητέου εισοδήματος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Το εισόδημά τους θα προσδιοριστεί με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα και θα φορολογηθεί με 13% από το πρώτο ευρώ.
Όσον αφορά στους μισθωτούς που εργάζονται και με μπλοκάκι, τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 από τα μπλοκάκια θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 26%.
Τέλος, για τους μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, καταργείται η διαδικασία αυτοπεραίωσης με την οποία περαίωναν αυτόματα τις ανεξέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.
Πηγή: star.gr

Σχετικά άρθρα