(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Οι ΗΠΑ απλώνουν τα φορολογικά τους …πλοκάμια

Οι φορολογικές αρχές παγκοσμίως έχουν γίνει εξαιρετικά αυστηρές και ξεσκονίζουν παλιές και νέες υποθέσεις φορολογουμένων που βρίσκουν τρόπους να αποκρύπτουν εισοδήματα. Εκτός από την ελληνική εφορία, της οποίας τις νέες πρακτικές ελέγχου λίγο πολύ έχουμε βιώσει όλοι, δικαίως ή αδίκως, παρόμοιες κινήσεις γίνονται σε όλη την Ευρώπη με προεξάρχουσα τη Γερμανία. Στο χορό πλέον μπαίνει και το αμερικάνικο IRS, το οποίο ετοιμάζεται να ελέγξει χρήματα εκτός της αμερικανικής επικράτειας.

Είναι λοιπόν σίγουρο ότι κάποιοι από εμάς ίσως πρέπει να ανησυχούμε, καθώς εξαιτίας των σχέσεων που έχουμε με τις ΗΠΑ σε επίπεδο μεταναστών αλλά και επιχειρηματικότητας θα πρέπει αρκετούς από εμάς να μας απασχολεί και η Αμερικάνικη νομοθεσία. Όλα αυτά ξεκινούν από τη FATCA (Foreign Account Tax Compliant Act), μια νομοθετική πρωτοβουλία των ΗΠΑ που μεταφράζεται ως Φορολογική Συμμόρφωση των Τραπεζικών Λογαριασμών του Εξωτερικού.
Η FATCA ξεκίνησε το 2009 στην προσπάθεια να αυξήσει τη συμμόρφωση των Αμερικάνων πολιτών και να τους υποχρεώσει να δηλώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν σε τράπεζες του εξωτερικού, σε ειδική φόρμα στην Αμερικάνικη εφορία IRS. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται FBAR και αφορά τους Αμερικάνους πολίτες που κατοικούν είτε μόνιμα είτε προσωρινά και στην Ελλάδα. Η διαδικασία απαιτεί ετήσια αποκάλυψη των λογαριασμών των αμερικανών πολιτών στην Ελλάδα, με δική τους πρωτοβουλία, πριν έρθει η πραγματική FATCA.
Αυτό συνέβαινε από το 2009 μέχρι και 30/06/2014, οπότε ενεργοποιήθηκαν και οι υπόλοιπες προβλέψεις της FATCA που αφορούν μεταξύ άλλων και τις Ελληνικές Τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες. Η νομοθεσία λοιπόν απαιτεί από τις Ελληνικές Τράπεζες να αναγνωρίσουν στο πελατολόγιο τους όλους τους Αμερικάνους πολίτες με βάσει ενδείξεις ή κριτήρια (indicia) ή με βάση το φυσικό αρχείο που διαθέτουν. Όταν εννοούμε Αμερικάνους πολίτες, εννοούμε και τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τα νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ. Η νομοθεσία αναλύει και άλλες περιπτώσεις όπως νομικά πρόσωπα που ελέγχονται ή συνδέονται με Αμερικάνικα και άλλα φυσικά πρόσωπα τα οποία βάσει των κριτηρίων της FATCA ενδέχεται και να μην γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ τους θεωρεί φορολογικά υπόχρεους στο έδαφος της.
Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν κρίσιμο οποιοσδήποτε έλληνας έχει σχέσεις με ΗΠΑ, όπως π.χ. να έχει γονείς γεννημένους στις ΗΠΑ, θα πρέπει να ερευνήσει άμεσα αν υπόκειται στις διατάξεις της FATCA και στην αποκάλυψη των λογαριασμών στην IRS και να προχωρήσει σε αυτό μόνος του καθώς αν ανακαλυφθεί εκ των υστέρων οι ΗΠΑ χρεώνουν πρόστιμο 27,5% επί του ποσού της κατάθεσης.
Τι ισχύει για την Ελλάδα
Στην Ελλάδα για να ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών θα πρέπει όπως με τις υπόλοιπες χώρες να υπογραφεί η σχετική συμφωνία ονόματι IGA με τις ΗΠΑ, κάτι που ακόμη εκκρεμεί. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι εγχώριες Τράπεζες δεν ξεκίνησαν την αναγνώριση των αμερικάνων πελατών, καθώς υποχρεούνται μόνες τους να απογραφούν στην IRS σαν ιδρύματα συνεργαζόμενα με την IRS, δηλαδή FATCA compliant. Αν δεν γίνονταν αυτό τότε κινδύνευαν να χρεώνονται παρακράτηση φόρου 30% σε κάθε συναλλαγή τους με τράπεζα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα οι Τράπεζες όλο το 2014 θα αναγνωρίζουν τους αμερικάνους πελάτες και το Μάρτιο του 2015 θα πρέπει να είναι σε θέση να στείλουν στοιχεία για τους λογαριασμούς αμερικάνων με υπόλοιπα 30/06/2014 στην IRS. Οι λογαριασμοί που απασχολούν την εφορία των ΗΠΑ είναι αρχικά οι μεγάλοι λογαριασμοί άνω του 1 εκατ δολαρίων αλλά σταδιακά θα λαμβάνουν στοιχεία για οποιοδήποτε λογαριασμό άνω των 50.000 δολαρίων.
Συμπερασματικά η FATCA για ένα διάστημα θα δυσκολέψει και τις τραπεζικές συναλλαγές καθώς ενδέχεται να αποκλείσει συναλλακτικά πιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο τα οποία δεν θέλουν ή ίσως δεν μπορούν να είναι συμμορφωμένα με την εν λόγω νομοθεσία. Σε επίπεδο πολίτη και εξαιτίας του πλήθος των Ελλήνων που έχουν σχέση με τις ΗΠΑ θα ήταν συνετό να αναρωτηθούμε τι σχέση έχουμε, αν θεωρούμαστε αμερικανοί με τον τρόπο που το θέτουν οι ΗΠΑ αλλά και ακόμη αν κάνουμε δήλωση εισοδήματος στις ΗΠΑ θα ήταν σκόπιμο να εφαρμόσουμε εθελοντικά την αποκάλυψη των λογαριασμών μας σε Τράπεζες στην Ελλάδα, πριν το κάνουν οι ίδιες οι Τράπεζες. Για όλα αυτά συμβουλεύουμε να μιλήσετε με κάποιον ειδικό επί των θεμάτων αυτών, πριν βρεθείτε μπροστά σε κάποιο δυσάρεστο απρόοπτο.
Πηγή: moneyguru.gr

Σχετικά άρθρα