(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Λείπουν ένα εκατομμύριο δηλώσεις – έρχεται νέα παράταση

Παρά τις κατηγορηματικές ανακοινώσεις ότι δεν θα δοθεί και νέα παράταση, η συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται. Τα σημερινά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι υπολείπονται ένα εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις ενώ απομένουν «τέσσερις και σήμερα» για να λήξει η προθεσμία.Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται μια νέα 10ήμερη παράταση δηλαδή μέχρι και τις 24 Ιουλίου.

Βέβαια, όποιος καθυστερήσει κι άλλο να υποβάλλει τη δήλωσή του –και υπό την προϋπόθεση ότι ανήκει στα περίπου 2,5 εκατομμύρια των φορολογουμένων που θα παραλάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό- θα έχει ελάχιστες ημέρες στη διάθεσή του προκειμένου να πληρώσει. Με νόμο ορίστηκε ότι όποια και αν είναι η ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης, η 1η δόση θα υποβληθεί υποχρεωτικά στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου και η 3η στο τέλος Νοεμβρίου.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί συνολικά 4.906.747 δηλώσεις κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονται περίπου ένα εκατομμύριο. Τα ποιοτικά στοιχεία που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους τα εκκαθαριστικά που υποβάλλονται είναι χρεωστικά και μάλιστα με πολύ φόρο. Πώς αποδεικνύεται αυτό; Από τη στατιστική.

  1. Η αναλογία των χρεωστικών δηλώσεων ως προς το σύνολο, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Ηδη, μετά και τη χθεσινή ημέρα έφτασε στο 41,91% ενώ ήταν κάτω από 40% την προηγούμενη εβδομάδα
  2. Το ποσό του μέσου φόρου εξακολουθεί να ανεβαίνει ταχύτατα. Οι 2.027.632 που έχουν παραλάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν 2,673 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο μέσος φόρος έσπασε και το επίπεδο των 1300 ευρώ (σ.σ αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία ο μέσος φόρος ήταν 900 ευρώ) και συνεχίζει να αυξάνεται.
  3. Εξακολουθούν να λείπουν από το σύστημα πολλές από το περίπου ένα εκατομμύριο δηλώσεις Ε3 που υποβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Φέτος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούνται οι καλύτεροι «πελάτες» λόγω της αλλαγής του νόμου.

Με δεδομένο ότι αυτό που προέχει για το υπουργείο Οικονομικών είναι να εισπραχθούν οι φόροι (ήδη η τρόικα είναι στην Αθήνα και οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας έχουν μπει στο μικροσκόπιο), η νέα παράταση ,μέχρι και τις 24 Ιουλίου για τις αρχικές αλλά και τις τροποποιητικές δηλώσεις με ταυτόχρονη διατήρηση όμως της προθεσμίας πληρωμή της πρώτης δόσης, θεωρείται κάτι περισσότερο από πιθανή. Ανακοινώσεις για το αν θα υπάρξει παράταση ή όχι, θα γίνουν αύριο Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Σχετικά άρθρα