(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Ιδού οι φοροελαφρύνσεις που παζαρεύει η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ένα “πακέτο” άμεσων και πάνω από όλα πειστικώνφοροελαφρύνσεων, αναζητούν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών στις επικείμενες συζητήσεις με την Τρόικα, αναζητώντας ακόμα τη χρυσή τομή ανάμεσα στις ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν το κλίμα στην αγορά και στις ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά που είναι προ πολλού στα… κάγκελα λόγω των πολλαπλών επιβαρύνσεων στο εισόδημα και στην ακίνητη περιουσία. Κι όλα αυτά έχοντας λάβει προ πολλού το μήνυμα από το Βερολίνο ότι η όποια αλλαγή στη… συνταγή θα πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή με ισοδύναμα μέτρα που θα διασφαλίζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών.

 

Επιχειρήσεις
Αν και ήδη ψηφισμένο, το νέο πλαίσιο για την απόδοση ΦΠΑ δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, αφού οι τεχνικές παράμετροι του εγχειρήματος μόνο απλές δεν είναι. Αυτό που αναμένεται, ωστόσο, να ανακοινώσει η κυβέρνηση- πιθανότατα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ- είναι οι λεπτομέρειες και το σαφές χρονοδιάγραμμα. Αν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου συστήματος πριν από τον Ιανουάριο, υπάρχει οδηγία… άνωθεν να καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε το πλαίσιο να ενεργοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση, μόνο και μόνο ότι καμία επιχείρηση και επιτηδευματίας με τζίρο έως 500.000 ευρώ, που θα υπαχθεί στο σύστημα, δεν θα αποδίδει στο Δημόσιο ΦΠΑ πριν πληρωθεί τα σχετικά τιμολόγια, χαρακτηρίζεται ως “επανάσταση”, αφού θεωρείται ότι μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο χρεών στον οποίο “πνίγονται” χιλιάδες επιχειρήσεις.

Το μέτρο θα “κουμπώσει” με την προαιρετική απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με τζίρο έως 10.000 ευρώ, όριο που εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι μπορεί να αυξηθεί έως τις 25.000 ευρώ μόλις ενεργοποιηθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες για τον έλεγχο όσων δηλώνουν ακαθάριστα έσοδα κάτω από αυτά τα επίπεδα. Το στοίχημα για την κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο είναι διπλό, καθώς πέρα από τον προσδοκώμενο περιορισμό της γραφειοκρατίας για όσους επιτηδευματίες υπαχθούν στο σύστημα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το όφελος- δηλαδή η μείωση της λιανικής τιμής για προϊόντα και υπηρεσίες που θα απαλλάσσονται από ΦΠΑ- θα περάσει εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές.

Μέτρο υπέρ της επιχειρηματικότητας και μάλιστα στο πεδίο που φαίνεται ότι λειτουργεί ως ατμομηχανή της οικονομίας στην παρούσα φάση- στον Τουρισμό- χαρακτηρίζεται και η μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν έως τώρα, ο συντελεστής 13% θα εφαρμόζεται έως το τέλος του έτους, ωστόσο υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα “κλειδώσει” η μονιμοποίηση του μέτρου. Τα στοιχεία που καταφτάνουν στο ΓΛΚ από τις εφορίες ανά την Επικράτεια δείχνουν να επιβεβαιώνουν την τάση που είχε διαφανεί στο 5μηνο, ότι δηλαδή όχι μόνο δεν υπάρχουν απώλειες εσόδων από τη μείωση του συντελεστή αλλά αύξηση τους, κάτι που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς.

Στο φορολογικό σχεδιασμό παραμένει η σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15% και μάλιστα ως βασική παράμετρος της αναθέρμανσης της πραγματικής οικονομίας. Επιμελητήρια και Οργανώσεις πιέζουν, μάλιστα, την κυβέρνηση να μικρύνει ο χρονικός ορίζοντας- που σύμφωνα με πληροφορίες εκτείνεται σε βάθος 6 ετών- του μέτρου, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι η βήμα προς βήμα προσέγγιση έχει πιο ασφαλή αποτελέσματα, γνωρίζοντας ότι ανάλογη προσπάθεια στο κοντινό παρελθόν δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Νοικοκυριά

Μετά από το επικοινωνιακό Βατερλό του ΕΝΦΙΑ, όπου οι μειώσεις φόρου στα αστικά ακίνητα “εξαφανίστηκαν” στον ορυμαγδό των απίστευτων καταγγελιών για τα εκκαθαριστικά- μαμούθ σε χιλιάδες περιοχές της Περιφέρειας, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην κορυφή της λίστας των επιδιωκόμενων φοροελαφρύνσεων θα πρέπει να είναι άμεσα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών. Η ανάγκη γίνεται ακόμα πιο επιτακτική λόγω των “τσουχτερών” εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος που πήραν στα χέρια τους χιλιάδες μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, με όλες τις έως τώρα ενδείξεις να ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι επώδυνες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα (κατάργηση αφορολόγητου παιδιών, λιγότερα κλιμάκια) και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών είχαν τελικά “βαρύτερο” αποτέλεσμα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί, δηλαδή ότι βεβαιώθηκε πολύ μεγαλύτερος φόρος εισοδήματος. Είναι ενδεικτικό ότι τα φορολογικά έσοδα στο 7μηνο διαμορφώθηκαν 560 εκατ. πάνω από το στόχο παρά το ότι δεν καταβλήθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και παρά την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 1,3 δισ ευρώ!

Κεντρική επιλογή είναι η μείωση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς κατά 50% ή ενδεχομένως και η αύξηση των εισοδηματικών ορίων εφαρμογής της (έως τώρα αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ), καθώς η κατάργηση της χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολη, με δεδομένο ότι θα πρέπει να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο αξίας περίπου 1,1 δισ ευρώ. “Κλειδί” θεωρείται η απόδοση των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών στο 3μηνο Αυγούστου- Οκτωβρίου, καθώς εάν τα αποτελέσματα είναι τα προσδοκώμενα, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ελαφρύνσεις, έστω στοχευμένες.

Άμεσης προτεραιότητας χαρακτηρίζεται και η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το μέτρο της εξίσωσης χαρακτηρίζεται επιζήμιο όχι μόνο πολιτικά αλλά και δημοσιονομικά, με δεδομένες και αναμφισβήτητες τις απώλειες εσόδων τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, μάλιστα, ακόμα και να νομοθετήσει μονομερώς εάν δεν έχει επέλθει συμφωνία με την Τρόικα έως τον Οκτώβριο. Οι έως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν σε μείωση της τάξης του 30%, χωρίς να καταργείται η στοχευμένη επιδοματική πολιτική. Σημειώνεται ότι η μείωση του ΕΦΚ θα συνοδευτεί από την αυστηρή εφαρμογή του μέτρου για εγκατάσταση συστήματος εισροών- εκροών στα πρατήρια καυσίμων, με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Εφικτή θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών και η δυνατότητα άμεσης μείωσης του ανώτατου συντελεστή στην κλίμακα φορολόγησης φυσικών προσώπων, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 42%. Το… “παράθυρο” έχει ανοίξει ήδη από τη σχετική πρόβλεψη στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, όπου προβλέπεται ότι στην περίπτωση υπέρβασης του πλεονάσματος, υπάρχει δυνατότητα μείωσης του ανώτατου συντελεστή φορολογίας.

Πηγή:fpress.gr

Σχετικά άρθρα