(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους άνεργους


Με τα στοιχεία για την ανεργία να παραμένουν ανησυχητικά αν όχι άκρως απογοητευτικά, καθώς 3 στους 4 ανέργους μένουν εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερα από 2,5 χρόνια, το υπουργείο προωθεί ρύθμιση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων και ειδικών κατηγοριών-ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. Πρόκειται για ασφαλισμένους και ανέργους που  δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και κινδύνευαν να μείνουν και αυτοί ακάλυπτοι όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών υγείας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας» και προβλέπει ότι παρατείνεται για έναν χρόνο, η  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που  έχουν οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 29 ετών, οι νέοι άνεργοι έως 29 ετών και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που έχουν συμπληρώσει μόλις 50 ημέρες ασφάλισης, αντί των 100 ημερών ασφάλισης που ήταν το όριο. 
Επίσης, δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποκτούν και οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και της επιχείρησης «Εταιρία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος ΑΕ». Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, προϋπόθεση είναι να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 600 ημέρες εργασίας σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό. Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 100 ημέρες εργασίας με τη συμπλήρωση των 30ού έτους και για κάθε χρόνο έως το 54ο έτος της ηλικίας τους.
 
Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος, όπως τονίστηκε από τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, στην τροπολογία ορίζεται ότι «όσοι αποχώρησαν από την υπηρεσία τους μέχρι 31-08-2013 θα το λάβουν χωρίς καμία προσαρμογή», με την εκτίμηση ότι θα επωφεληθούν περίπου 25.500 άτομα.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως θορυβήθηκε από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Metron Analysis, σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σύμφωνα με τα οποία οι τρεις στους τέσσερις ανέργους παραμένουν άνεργοι για 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο και στην πλειοψηφία τους αποτελούν υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό. Το 72% των ανέργων δηλώνει ότι θα δεχόταν μια θέση κατώτερη των προσδοκιών του και χαμηλότερη των προσόντων του, ενώ η πλειοψηφία προτιμά να αναζητά εργασία στην Ελλάδα.
Το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί τη ζωή του χειρότερη από εκείνη των γονιών του. Επιπλέον 9 στους 10 ανέργους αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο, οι 6 στους 10 αισθήματα επιθετικότητας και οι 4 στους 10 διαπιστώνουν προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Το 74% των ανέργων δηλώνει ότι βρίσκει στήριγμα στην οικογένεια. Οι άνεργοι τέλος υποστηρίζουν κάθε πρόταση που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση με το 87% να πιστεύει ότι η ανεργία θα περιοριστεί με τη μείωση της φορολογίας για τις νέες επιχειρήσεις. O υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε ότι με την τροπολογία αυτή, λύνεται ένα θέμα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους.
21/2/2014
Πηγή: capital.gr

Σχετικά άρθρα