(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Η μεγάλη παγίδα του επιδόματος θέρμανσης και πώς να την αποφύγετε

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που μετέδωσε το fpress και με υπουργική απόφαση που υπέγραψαν χθες Χαρδούβελης, Σταϊκούρας και Μαυραγάνης το πετρέλαιο θέρμανσης θα χορηγείται με κριτήριο ΕΝΦΙΑ . Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λαμβάνει υπόψη της την περιουσιακή κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου 2014. Αυτή η αλλαγή όμως, ρίχνει χιλιάδες ιδιοκτήτες σε μια μεγάλη «παγίδα».Ως γνωστόν η περιουσιακή κατάσταση του καθενός εξ’ ημών κατά την 1/1/2014, είναι γεμάτη λάθη. Όλα τα προβλήματα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου έχουν έρθει στην επιφάνεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ΓΓΔΕ έχει συμπληρώσει μόνη της τις ελλείψεις (μέσα από τις περίφημες παραδοχές) οι οποίες αυξάνουν στο σύνολό τους την αξία της περιουσίας.Τι σημαίνει αυτό;

 Ότι πολλοί μπορεί να λάβουν απορριπτική απάντηση στο αίτημά τους να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, μόνο και μόνο επειδή έχει γίνει λάθος στον ΕΝΦΙΑ. Για να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα, στην υπουργική απόφαση υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον προχωρήσει σε τροποποιητική δήλωση του ΕΝΦΙΑ, να υποβάλλει και δεύτερη αίτηση για το επίδομα θέρμανσης εφόσον φυσικά έχει απορριφθεί η πρώτη(δείτε βήμα προς βήμα πώς να κάνετε την αίτησή σας ΕΔΩ). Η δεύτερη αυτή αίτηση, θα μπορεί να υποβληθεί μετά την διόρθωση του Ε9. Το σύστημα για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ θα ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοικτό πιθανότατα και μετά το τέλος Νοεμβρίου καθώς η προθεσμία που έχει ανακοινωθεί θα παραταθεί. 

Η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού είναι φέτος πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο πρώτο 24ωρο έχουν υποβληθεί πάνω από 40.000 αιτήσεις και από αυτές οι εννέα στις 10 γίνονται αποδεκτές. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι αρκετά διευρυμένα και αυτό, σε συνδυασμό με την πτώση των εισοδημάτων που αποτυπώθηκε στις περσινές φορολογικές δηλώσεις εξασφαλίζει τη θετική απάντηση για χιλιάδες νοικοκυριά.

Το κονδύλι που θα κληθεί να πληρώσει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ότι θα είναι αισθητά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι για δύο λόγους:

1. Υπάρχει η εμπειρία του παρελθόντος οπότε οι καταναλωτές είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική εφαρμογή από ότι πέρυσι

2. Χιλιάδες πολυκατοικίες αναμένεται ότι θα ανάψουν φέτος την κεντρική θέρμανση καθώς η τιμή λιανικής, από 1,25 πέρυσι, έχει πέσει φέτος στο ένα ευρώ παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 20%.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από αυτούς που θα αποφασίσουν να ζητήσουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Αν δεν αγοράσουν πετρέλαιο μέχρι το τέλος Απριλίου του 2015, θα τους ζητήσουν πίσω τα χρήματα της προκαταβολής. Ήδη, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνουν οι έλεγχοι για την περσινή σεζόν και αυτοί που θα εντοπιστούν να έχουν πάρει το επίδομα χωρίς να αγοράσουν πετρέλαιο, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα στο δημόσιο.

Ποια είναι τα κριτήρια και πόσα χρήματα θα εισπράξει ο κάθε δικαιούχος; 

Και φέτος θα ισχύσουν τα εξής:  

1. Θα δοθεί επίδομα 35 λεπτών ανά λίτρο

2. Θα υπάρξει προκαταβολή 25% για να ενισχυθεί η ρευστότητα όσων θέλουν να αγοράσουν πετρέλαιο εγκαίρως

3. Θα τηρηθούν τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ας θυμηθούμε καταρχήν τα κριτήρια:

Α. εισοδηματικά:

• εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο

• εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά)

Β. Περιουσιακά κριτήρια

Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Τη βασική αλλαγή την αναφέραμε και σε προηγούμενο αρθρο: αναμένεται να χρησιμοποιηθούν οι τιμές του ΕΝΦΙΑ. Υπάρχει και κριτήριο …κυβισμού του αυτοκινήτου. Δηλαδή, δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3000 κυβικών εκατοστών.

Το τελικό ποσό που θα εισπράξει κάποιος ως επίδομα, εξαρτάται από:

1. Την επιφάνεια του ακινήτου του

2. Την γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Για το σκοπό αυτό, η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες. Υπολογίσαμε για κάθε νομό και για όλα τα ακίνητα, το ποσό του επιδόματος που μπορείτε να εισπράξετε ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου σας.

1. Εφόσον το σπίτι σας ανήκει στην Α’ ζώνη κάντε κλικ εδώ (Στην Α΄ ζώνη υπάρχει επιδότηση για 3000 λίτρα η οποία αφορά στους κατοίκους των ακόλουθων νομών: Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.

2. Αν είστε κάτοικος Β’ Ζώνης κάντε κλικ εδώ: ( η επιδότηση μπορεί να ισχύσει για1800 λίτρα. Εδώ ανήκουν οι νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

3. Στην τρίτη ζώνη η επιδότηση ισχύει για έως και 960 λίτρα. Δείτε τον σχετικό πίνακα ΕΔΩ. Περιλαμβάνονται οι νομοί Αττικής (εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας

4. Τέλος η 4η ζώνη επιδοτείται το πολύ για 600 λίτρα. Τον σχετικό πίνακα θα τον δείτε ΕΔΩ. Ενδιαφέρει τους κατοίκους των νομών Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης

Πηγή: fpress.gr

Σχετικά άρθρα