(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Φόρος υπεραξίας: Κλείδωσε το νέο σχέδιο


Τηλεδιάσκεψη με την τρόικα είχαν χθες το απόγευμα συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη με θέμα τις αλλαγές στο φόρο υπεραξίας ακινήτων και σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εξασφάλισε τη νομοθέτηση παρεμβάσεων που θα εξορθολογήσουν το φόρο.

Η ελληνική πλευρά το τελευταίο τρίμηνο είχε καταθέσει πλήθος εναλλακτικών προτάσεων για το θέμα στην τρόικα, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι δεν κατανοούσε κάποιες από αυτές.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σκόνταφταν διαρκώς στον Αλβάρ Κανγκούρ, τον Εσθονό «ειδικό» του ΔΝΤ σε θέματα φορολογίας, ο οποίος αντικατέστησε προσφάτως την Βουλγάρα Ίβα Πέτροβα στο σκέλος της διαπραγμάτευσης που σχετίζεται με τα φορολογικά.
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου με Διδακτορικό από την Οξφόρδη ο 35χρονος Κανγκούρ δεν κατανοούσε την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ο φόρος υπεράξιας να υπολογίζεται αφού πρώτα η τιμή κτήσης του ακινήτου διορθωθεί, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε έως και το έτος πώλησης. Ο Κανγκούρ διατεινόταν ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η υπεραξία και κατά συνέπεια τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα.
Στα «παράξενα» του θέματος είναι ότι η τρόικα δεν μπορούσε να πειστεί ότι από το 1973 έως το 1995 η Ελλάδα είχε διψήφια ποσοστά πληθωρισμού γεγονός που έπρεπε σε κάθε περίπτωση να συνυπολογιστεί στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων.
Η συμφωνία που θα επιτρέψει να ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμούσες μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους, προβλέπει τα εξής:
-Την εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων που αποκτήθηκαν πριν από το 1994.
-Τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας με βάση τις πραγματικές τιμές πώλησης που αναγράφονται στα συμβόλαια και όχι με βάση τις πολύ υψηλότερες αντικειμενικές τιμές.
-Τον υπολογισμό της τιμής κτήσης κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου συμπεριλαμβανομένου  του πληθωρισμού από τη στιγμή κτήσης του ακινήτου ως και την περίοδο πώλησης.

Πηγή: news.gr

Σχετικά άρθρα