(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Έρχεται βεβαίωση φόρων με διαδικασία εξπρές


Την δυνατότητα στις φορολογικές Αρχές να βεβαιώνουν φόρους με διαδικασία εξπρές πριν ακόμα εκδοθούν τα οριστικά φύλλα ελέγχου προβλέπει διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα καταθέσει εντός της εβδομάδας στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τις 5 Δεκεμβρίου, θα περιλαμβάνονται και διατάξεις σχετικές με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος , τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τον ΚΦΑΣ, κ.α.. Έτσι, στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως ο μερικός έλεγχος των βιβλίων και της οικονομικής κατάστασης φορολογουμένων, προκειμένου να εισπράττονται άμεσα οι φόροι και να καταλογίζονται πρόστιμα χωρίς χρονοτριβή. Σημειώνεται πως σήμερα εάν δεν κλείσει ο έλεγχος δεν μπορεί να εκδοθεί το οριστικό φύλλο ελέγχου. Αυτό με τη νέα ρύθμιση θα αλλάξει.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι πλέον δυνατό, στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται διαφορές ανάμεσα στις δηλώσεις εισοδήματος και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου, αλλά και διαφορές με τα ποσά σε λογαριασμούς του φορολογουμένου, να βεβαιώνονται φόροι προτού εκδοθούν τα οριστικά φύλλα ελέγχου. Σημειώνεται πως με βάση τις ισχύουσες διατάξεις ακόμη και σε κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής για να πληρώσουν πρόστιμα οι παραβάτες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πρώτα ο έλεγχος των φορολογικών Αρχών. Ωστόσο, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί  πλέον να προχωρεί στις βεβαιώσεις φόρων χωρίς χρονοτριβή.
Η προ -βεβαίωση φόρων και προστίμων αναμένεται να εφαρμοσθεί άμεσα σε υποθέσεις που αφορούν σε ελέγχους, μετά από παραγγελία εισαγγελικών λειτουργών ή επιθεωρητών, σε υποθέσεις φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, ακινήτων εξωτερικού, offshore εταιρειών αλλά και σε υποθέσεις μεγάλων εμβασμάτων σε λογαριασμούς εξωτερικού.
Πηγή: news.gr

Σχετικά άρθρα