(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Επανέρχεται το σενάριο επιβολής φόρου για τη διάσωση του Ο.Α.Ε.Ε.


Στο υπουργείο Εργασίας αυξάνεται ο πονοκέφαλος, όσο πλησιάζει η μέρα έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών, καθώς δεν υπάρχουν ικανοποιητικά (για τους δανειστές τουλάχιστον) ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα του ασφαλιστικού ταμείου.Συνεπώς, τόσο το σενάριο επιβολής του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων, όσο και αυτό της μείωσης των συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, επανέρχονται στην επιφάνεια και δημιουργούν κραδασμούς στην οδό Σταδίου 29.

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΕ για το 2014 που εγκρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας προκάλεσε απανωτά σοκ, καθώς η «τρύπα» στο ταμείου του Οργανισμού είναι 462,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν γνώστες της οικονομικής κατάστασης του ταμείου και άνθρωποι που εμπλέκονται στην κοινωνική ασφάλιση, το πραγματικό έλλειμμα είναι πιθανό να ξεπεράσει κατά πολύ το προϋπολογισθέν.
Ο Οργανισμός πάντως, στις …αισιόδοξες προβλέψεις του υπολογίζει έσοδα 3,8 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές και δαπάνες και συντάξεις – επιδόματα και παροχές ασθένειας 4,3 δισ. ευρώ.
Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκτιμούν ότι θα υπάρξει και φέτος, πρόσθετη χρηματοδότηση στο ταμείο από τον κρατικό προϋπολογισμό, φοβούνται όμως ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους που ανατρέπει τους αρχικούς σχεδιασμούς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Οι ελπίδες ότι, με την μηνιαία πληρωμή των εισφορών αντί διμηνιαίας που ισχύει σήμερα, ή με την διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, με την ένταξη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ομάδες ασφαλισμένων που σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ή το ΙΚΑ, δεν φαίνεται να καταλαγιάζουν τους φόβους, ούτε στους υπεύθυνους του υπουργείου Εργασίας. Πολύ περισσότερο, δεν πείθουν τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι περιμένουν ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος που υπάρχει, εξαιτίας της μη εφαρμογής της υπεσχημένης πρότασης για επιβολή φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων, για την χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ. Η διάταξη δεν έχει καταργηθεί. Απλώς, μετά από πολιτική διαπραγμάτευση δεν εφαρμόστηκε.
Όσο όμως δεν βρίσκονται μέτρα που να ικανοποιούν την τρόικα, επανέρχεται στην επιφάνεια, τρομοκρατώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες και μικρομεσαίους, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά, στην συνάντηση με τους ευρωβουλευτές – ελεγκτές της τρόικας, καθώς επεσήμανε ότι από τότε που άρχισε η ύφεση έχουν βάλει λουκέτο 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, δυστυχώς, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία.  
Μάλιστα, στο υπουργείο Εργασίας κατατίθενται προτάσεις ακόμη και για επιβολή άλλου έμμεσου φόρου, όπως για παράδειγμα έγινα με το 25ευρω στα νοσοκομεία και την αύξηση τελικά, του φόρου στον καπνό και τα τσιγάρα.
Ένα ακόμη σενάριο που βρίσκεται στο συρτάρι του υπουργείου Εργασίας, είναι αυτό της μείωσης των συντάξεων στο πρώην ΤΕΒΕ (εντάχθηκε στον ΟΑΕΕ μαζί με το ΤΑΕ και το ΤΣΑ), μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Οι περικοπές είναι μεγάλες, έως και 35% και προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Σε μια περίοδο δε, που η πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών δεν μπορεί  να αποκλειστεί, θεωρείται απαγορευτικό.
Σημαντικό, όχι όμως καθοριστικό ρόλο, θα διαδραματίσει η πορεία των ρυθμίσεων χρεών, που τρέχουν και μέσα στο 2014. Η τρόικα έχει προεξοφλήσει ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» κάτι που αποδεικνύεται και από την πορεία των εσόδων από ρύθμιση. Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση μόλις 23.633 περιπτώσεις για τη Νέα Αρχή και 18.760 για την Πάγια.
Συνολικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, το ταμείο αναμένει έσοδα από ρυθμίσεις που δεν ξεπερνούν τα 88 εκατ. ευρώ.  
Μάλιστα, περισσότεροι από 270.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις – πλειστηριασμούς, καθώς οι οφειλές τους έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ). Το συνολικό τους χρέος ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.  
Πηγή:capital.gr

Σχετικά άρθρα