(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Επανέρχεται η απαλλαγή τόκων για τα νέα στεγαστικά δάνεια ;

Με απώτερο σκοπό την τόνωση της αγοράς των ακινήτων καθώς και των επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται γύρω απο αυτόν τον χώρο, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επαναφορά κινήτρων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με χρηματοδότηση μέσω χορήγησης στεγαστικών δανείων.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς έχει υποβάλει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναλυτική πρόταση που προβλέπει την επαναφορά της πλήρους απαλλαγής των τόκων από το φορολογητέο εισόδημα, για στεγαστικά δάνεια που θα εκταμιευτούν από εδώ και στο εξής.Η ιδέα αυτή συνάντησε ευήκοα ώτα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ήδη ο σχεδιασμός και οι εκδοχές μιας τέτοιας παρέμβασης στο επίπεδο της εφαρμογής έχει ξεκινήσει. Το βασικό σενάριο προβλέπει την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 100% των τόκων για δάνεια που θα δοθούν μετά την εφαρμογή του μέτρου για την αγορά α’ κατοικίας.

«Ανάσα» το όφελος

Στόχος είναι να δώσει κίνητρο στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν καινούργιο σπίτι «πατώντας» πάνω στο φορολογικό πλαίσιο που ίσχυε τα πρώτα χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ, την περίοδο της έκρηξης της στεγαστικής πίστης.

Για παράδειγμα, σε ένα δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής τα 25 έτη, οι τόκοι τον πρώτο χρόνο εξόφλησης ανέρχονται σε 4.450 ευρώ και μειώνονται όσο περνά ο χρόνος. Συνολικά στην 25ετία, αν το επιτόκιο διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο, οι τόκοι ανέρχονται σε 105.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα εκπίπτει σταδιακά κάθε χρόνο από το φορολογητέο εισόδημα του νοικοκυριού, περιορίζοντας σημαντικά τον ετήσιο φόρο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας που πλήττει τον κλάδο της οικοδομής, καθώς μηχανικοί, εργολάβοι, τεχνικά συνεργεία, προμηθευτές αλλά και οι βιομηχανίες βρίσκονται στα όριά τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι απασχολούμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο έφταναν τις 400.000 το 2008, ωστόσο η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από τις μισές θέσεις εργασίες ενώ ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν την ανεργία στον κλάδο σε ποσοστά πάνω από 60%.

Φρένο στην πτώση

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το μέτρο της φοροαπαλλαγής για τους τόκους των στεγαστικών θα ανακόψει την κατάρρευση των αξιών στην αγορά. Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) δείχνουν ότι η υποχώρηση στις τιμές των κατοικιών φτάνει στο 36% σε σύγκριση με το 2008. Την ίδια περίοδο η μείωση στον αριθμό των συμβολαίων για αγοραπωλησίες ακινήτων έχει διαμορφωθεί στο 92%.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση που ίσχυε για τις δηλώσεις του 2013 (εισοδήματα 2012) προέβλεπε μείωση του φόρου ίση με το 10% του ποσού τον τόκων του στεγαστικού δανείου μέχρι του ποσού των 100 ευρώ, ενώ παλαιότερα η επιτρεπόμενη μείωση ήταν μεγαλύτερη. Το μέτρο της πλήρους κατάργησης επιβάρυνε περίπου 800.000 νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια

Μια ακόμη κίνηση που θα βοηθήσει την οικοδομή θα είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% για τα νεόδμητα ακίνητα, κάτι που συζητείται ήδη με την τρόικα.

Με ΦΠΑ επιβαρύνεται η αγορά νεόδμητων ακινήτων πλην της πρώτης κατοικίας με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά. Επίσης με ΦΠΑ 23% επιβαρύνεται ο οικοπεδούχος στην περίπτωση της αντιπαροχής.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα