(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Εκτός φορολογικής δήλωσης οι μισθοί που δεν εισπράχτηκαν το 2013

Διάταξη «σωσίβιο» για τους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς οι οποίοι εργάστηκαν μέσα στο 2013, αλλά δεν εισέπραξαν τους μισθούς τους, συμπεριελήφθη στον πολυνόμο.Στο τρίτο άρθρο ενσωματώθηκε η ακόλουθη ρύθμιση: «Η ισχύς του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 46 του ν. 2238/1994, όπως αυτό προστέθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 4 του ν. 4038/2012, παρατείνεται και για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της χρήσης του έτους 2013»

.
Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση στην οποία παραπέμπει το άρθρο, αναφέρει: «Αν ο δικαιούχος εισπράττει καθυστερημένα δεδουλευμένες αποδοχές σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται, λόγω έκδηλης οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη του και εφόσον έγινε επίσχεση της εργασίας από τους μισθωτούς ή αν ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησης αυτών των αποδοχών είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται.
Ειδικά, για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2011 (σ.σ γίνεται 2013 μετά και την τροποποίηση που ψηφίστηκε) που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος σε έτος μεταγενέστερο από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολείται και ακόμα και αν έγινε επίσχεση εργασίας από τους μισθωτούς ή ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησής τους είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στο δικαιούχο για την ανωτέρω διαχειριστική χρήση».
Το ζήτημα είναι τώρα, αν οι εργοδότες που δεν κατέβαλαν μισθούς μέσα στο 2013, έχουν προχωρήσει στη σχετική διάκριση των αμοιβών σε καταβληθείσες και μη καταβληθείσες. Θα υπάρχουν περιπτώσεις που η διάκριση δεν έχει γίνει, καθώς ο νόμος δεν παρείχε σχετική κάλυψη μέχρι και την Κυριακή. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να γίνει διόρθωση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Taxis και να γίνει διάκριση των αμοιβών, δεδομένου ότι φέτος οι δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες.
Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα