(+30) 210 7101440Δευ-Παρ : 09:00 - 21:00
info@tkcfinance.com

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου οι αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα


Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα ισχύσουν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στα φορολογικά πρόστιμα.Έτσι, αφενός δεν θα τεθεί ζήτημα προστίμων δύο ταχυτήτων, αφετέρου δεν θα υπάρξουν υπέρογκες επιβαρύνσεις για λάθη ή παραλείψεις λογιστών , φοροτεχνικών και φορολογουμένων.

Στη βάση αυτή οι φορολογούμενοι που έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες επιστολές από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στις οποίες εφιστούσε την προσοχή για τα νέα υψηλά πρόστιμα θα πρέπει απλά να τις αγνοήσουν.
Υπενθυμίζεται πως με βάσει το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014, το πρόστιμο για τη μη έκδοση κάθε μίας απόδειξης είναι 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων (απλογραφικά ή πρώην β’ κατηγορίας) και 2.500 ευρώ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας).
Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου έχουν καταργηθεί τα ανώτατα όρια που ίσχυαν για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις διαπίστωσης μεγάλου αριθμού μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων. Τα όρια αυτά ανέρχονταν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 στο 15πλάσιο του προστίμου που επιβάλλεται για κάθε μία παράβαση, κατά τον πρώτο φορολογικό έλεγχο, και στο 30πλάσιο κατά τον δεύτερο φορολογικό έλεγχο.
Με τις αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών τα πρόστιμα θα μειώνονται αισθητά.
Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα